2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

Projektas "DUONOS SKONIS"

Birželio 18 – 23 dienomis „Orsaidės“ dvare, Šilagalio kaime vyko Lietuvos – Lenkijos jaunimo mainų projektas „Duonos skonis.
Projekto dalyviai Lietuvos ir Lenkijos neįgalus jaunimas. Tai linksmi ir aktyvūs žmonės. Penkias dienas visi gilinomės į kultūrų panašumus ir skirtumus, lyginome lietuviškos ir lenkiškos duonos receptų sudėtį, vartėme knygas, kuriose pateikti senoviniai, laiko išbandyti duonos kepimo aparatams receptai. Norėdami giliau pajusti senovės lietuvos kaimo kasdienybės dvasią, važiavome į Anykščius, kur edukacinės programos metu turėjome galimybę autentiškoje kaimo troboje minkyti tešlą ir formuoti duonos kepalėlius. Edukatorė, ponia Nijolė, labai aiškiai ir gražiai papasakojo eigą, paaiškino simbolių, kuriuos šeimininkės piešdavo ant duonos kepalėlio, reikšmę. Pakeliui į namus aplankėme „Puntuko“ akmenį, įkopėme į „Laimės žiburį“
Sekančia dieną gaminome dėžutes į kurias sudėjome pačių keptą duonelę. Didelis siurprizas buvo, kai lenkų jaunuoliai bei vadovės Magda ir Alicija su didele meile kibo į servetėlių siuvinėjimą. Pasirodo, tai visų mūsų svečių didelis hobi.
Penktadienį surengėme „ataskaitinį“ vakarėlį jaunuolių tėveliams ir svečiams iš Italijos, kuro metu vaišinome svečius pačių kepta duona pagal 3 skirtingus receptus.
Projektą vainikavo duonos kepimo knygelės kūrimas pagal lietuvišką duonos receptą. Knygelės ypatinga tuo, kad yra lengvai suprantamos, kadangi receptai ir darbo eiga užrašyti simboliais.
Išsiskirdami pasikeitėme elektroninio pašto adresais ir žinoma facebook adresai. Visi prisižadėjome nepamiršti vieni kitų ir šauniai praleisto laiko kartu.
JDC darbuotoja GIEDRĖ G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą