2018 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

SVEIKOS GYVENSENOS KELIU


Turbūt jau visi žinome, kad sveika gyvensena prasideda nuo požiūrio keitimo. Tik pakeitus savo mąstymą galime žengti sveikos gyvensenos keliu. Šiuo keliu jau praėjusiais metais pradėjome žingsniuoti ir mes – Jaunuolių dienos centras (toliau JDC) esantis Panevėžyje, kurį lanko sutrikusio intelekto jauni žmonės. Sveikos gyvensenos „virusu“ užkrėtėme ir į savo komandą pasikvietėme Socialinių paslaugų centro, tokios pat negalios draugus. Pirmiausiai ką mes visi turėjome suprasti buvo tai, kad sveikos gyvensenos esmė: žalingų įpročių atsisakymas, sveika mityba, fizinis aktyvumas bei streso kontrolė. Visų šių esminių principų mes pradėjome mokytis jau pernai vykdydami projektą Sveikos gyvensenos „virusas“, o šiais metais tęsiame savo pradėtą kelią laimėję tęstinį projektą „Sveikos gyvensenos „virusas“ 2018! Šį projektas finansuojamas Panevėžio miesto savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosiomis programos lėšomis. Džiaugiamės turėdami galimybę tęsti projektą ir keisti savo požiūrį į sveiką gyvenseną.


Šiais metais mūsų projekto tikslas – gilinti proto negalios jaunuolių ir jų šeimų žinias apie aktyvų gyvenimo būdą bei ligų prevenciją. Vykdydami projektą mes sužinojome kaip užkirsti kelią ligoms, atsirandančioms dėl pasyvaus gyvenimo būdo, kaip pagerinti fizinę, psichinę ir emocinę sveikatą, susipažinome su liaudiškais ligų prevencijos metodais. Viso projekto metu jaunimas buvo skatinamas sportuoti ir nebijoti lankytis sporto klube.


Projektas prasidėjo paskaitų ciklu. Į svečius pasikvietėme Panevėžio miesto visuomenės sveikatos biuro specialistę Giedrę Kondrotienę, kuri mums išsamiai papasakojo apie fizinio aktyvumo reikšmę žmogaus gyvenime, kaip mityba įtakoja žmogaus savijautą ir užkerta kelią ligoms. Paskaitoje apie stresą išmokome streso įveikimo būdų ir savireguliacijos technikų. Garsios žolininkės Dalės Petraitienės paskaitoje apie liaudies mediciną daug diskutavome apie dietologiją, natūralius gydymo ir terapijos metodus. Taip pat daug sužinojome apie procedūras skirtas palaikyti ir gerinti žmogaus sveikatą, harmonizuoti ryšį su gamta.


Pasisėmę teorinių žinių ėmėmės aktyvios veiklos. Pirmasis mūsų renginys buvo „100 metrų bėgimas už Lietuvą!“. Tai buvo labai smagus ir spalvingas bėgimas. Tuo pačiu mes paminėjome Lietuvos šimtmetį bei pasitreniravome prieš rimtas treniruotes „Erveros“ sporto klube su trenere Anžela Kotova. Trenerė Anžela yra tikras energijos užtaisas ir geba kiekvieną užkrėsti gera energija ir puikia nuotaika. Ji visada mielai sutinka bendradarbiauti ir mielai pamoko mus naujų dalykų treniruočių metu. Kartu su ja mes dalyvavome kūno dizaino ir pilateso treniruotėse, kurių metu išmoktas technikas naudojame JDC sporto veikloje.
Na, ir, žinoma kaip gi be išvykos! Vieną gražią saulėtą dieną visa didelė mūsų kompanija patraukėme Biržų link, kur mūsų laukė tikras nuotykis - Basų kojų takas. Nuostabi vieta, kuri yra medžių apsuptyje, kur eidamas basomis gali klausytis jų ošimo ir paukščių klegesio. Šioje basų kojų trasoje mes pajutome įvairių potyrių, nes tako danga nuolat keičiasi. Pradėjome eiti akmenukų taku, kurį keitė smėlis, pjuvenos, įvairios formos ir dydžio akmenys bei lentos. Malonus ėjimas buvo per tiltelius, nendres ir vyteles, vandens grioveliu. Pailsus galėdavome tiesiog atsisėsti miškelio vidurį ir tiesiog pasvajoti. Basų kojų takas – tikra sveikatinimo ir atsipalaidavimo priemonė gryname ore. Todėl grįžus nusprendėme tokį taką pasidaryti patys ir mums puikiai pavyko!


Mes labai džiaugiamės turėję galimybę vykdyti šį projektą kartu su Socialinių paslaugų centro jaunimu, kuris atnešė mums daug žinių ir suteikė daug naujų patirčių. Daugelį dalykų mes galėsime praktikuoti savo artimojoje aplinkoje ir pamokyti kitus. Labai dėkojame Panevėžio miesto savivaldybei už suteiktą galimybę džiaugtis naujais dalykais ir pojūčiais, kuriuos mes labai vertiname. Mes linkime visiems nepamiršti, kad sveikata yra svarbiausias mūsų turtas. Rūpinkimės ja, puoselėkime, užkirskime kelią ligoms ir kiekviena diena atneš mums šypseną, nuotaiką ir laimingą gyvenimą.

JDC darbuotoja JOLITA K.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą