2012 m. rugpjūčio 21 d., antradienis

JDC UŽGAVĖNĖS

      Užgavėnės – tai žiemos išvarymas iš kiemo, kad kuo greičiau galėtų ateiti pavasaris, pražysti gėlės, danguje šviestų saulutė ir žmonėms būtų gera nuotaika.
Kad visa tai įvyktų žmonės persivelką į įvairiausiais baidykles: čigonus, gandrus, daktarus, lašininį, kanapinį ir kitus, kad tik būtų kuo įvairiau ir „baisiau“ žiemai. Per šią šventę turim kuo daugiau suvalgyti blynų, kad kiti metai būtų sotūs.
Per šią švente žmonės laikosi papročių, pvz,. išėjus iš namų atsistojus kieme ir paklausus iš kurios pusės loja šunys iš tos pusės ir atvažiuos jos bernelis.
Kad iš tikrųjų išvarytumėm žiemą reikia išsimaudyti sniege ir daug važinėtis rogutėmis.
Kaip ir kiekvienais metais ir mes jas šventėme. Bet, ne pagal visus papročius, na tik, kad persivelkame ir užsidedame kaukes ir iš namų atsinešame ne tik blynų bet ir uogienių.
Š.m. vasario 21 d. visas JDC kolektyvas ir jaunuoliai šventė Užgavėnes, pirmiausia ėjome į kiemą, dainavome, šokome, žaidėme įvairiausius liaudiškus žaidimus, deginome Morę, šaukdami „Žiema, žiema, bėk iš kiemo, jau pavasaris ateina !“ ir maudėmės sniege.
Paskui visa šventę vyko viduje. Kiekvienoje grupėje pasidengėme stalus – savo atsineštus blynus ir įvairiausių rūšių uogienių. Taip pat ant stalų buvo paruoštas įvertinimo lapas, kuriame reikėjo balais arba kokias žodžiais įvertinti kiek toje grupėje buvo blynų rūšių, kiek uogienių ar svetingi tos grupės šeimininkai ir taip toliau.
Prieš linksmąją diskoteką visos grupės gavo diplomus už aktyvų dalyvavimą Užgavėnių šventėje taip pat už gražiai padengtus stalus.
Man ši šventė patinka tuo, kad galima ne tik linksmai ją atšvęsti, bet kad lauke deginant pagrindinę skudurinę lėlę Morę šaukiam „Žiema, žiema, bėk iš kiemo, jau pavasaris ateina!“ ir „išsimaudyti“ sniege.
JDC lankytoja DAIVA R.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą