2020 m. balandžio 8 d., trečiadienis

JDC Paslaugų gavėjų teisės ir pareigos


Šių dienų visuomenėje labai daug kalba apie žmogaus teises, kiek rečiau apie pareigas. Bet išimtis yra Jaunuolių dienos centras, nes mūsų paslaugų gavėjai nuolat mokosi ir kartojasi savo teises ir pareigas. Kad tai daryti būtų lengviau, jaunuolių dienos centras turi sudarytą „Paslaugų gavėjų teisių ir pareigų chartija“, kuri parengta pagal Jungtinių Tautų Organizacijos neįgaliųjų teisių konvenciją. Ši chartija sudaryta naudojant lengvo skaitymo „Sclera“ simbolius, kad visi paslaugų gavėjai galėtų suprasti bei prireikus pasikartoti savo teises bei pareigas.
Kadangi žinoti savo teises ir pareigas yra gana sunku, o skaityti knygą kartais ir nelabai įdomu, centre vykdomi renginiai, kurių metu naudojamos įvairios metodinės priemonės. Šių renginių tikslas – priminti bei kartu su jaunimu pasikartoti jų teises ir pareigas. Kad šis mokymasis nebūtų toks nuobodus, naudojami įvairūs metodai, kurie ne tik padeda pagilinti turimas žinias, bet ir stiprina komandinį darbą, o laikas praplėčiant žinojimo ribas dar yra ir labai smagus.
Visų šių renginių pradžioje paslaugų gavėjai visi kartu pasikartoja savo teises ir pareigas. Po pasikartojimo vyksta praktinė užduotis, kurios tikslas – įtvirtinti žinias. Vieno iš metodo „Teisių bingo“  metu jaunuoliai turėjo parodyti savo žinias atpažindami teisę, bei stengėsi tai atlikti greičiau už kitas komandas. Kitos metodinės priemonės „Pasirink pusę“ metu paslaugų gavėjai išgirdę teiginį apie jų teisę ar pareigą turėjo nuspręsti, ar jie sutinka su šiuo teiginiu ar ne bei paaiškinti, kodėl jie pasirinko vieną ar kitą pusę. Kiekvieno metodo, ar kartojimo metu vyksta diskusijos – visi išsako savo nuomones, pastebėjimus, užduoda klausimus į kuriuos visi kartu ieškome tinkamų atsakymų.
Teisių ir pareigų chartijos kartojimas yra svarbus paslaugų gavėjams siekiant didesnio jų savarankiškumo, įgalinimo, bei gebėjimo apginti save įvairiose gyvenimo situacijose. Nes žinojimas yra labai svarbus!
JDC darbuotoja DOVILĖ Š.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą