2021 m. birželio 18 d., penktadienis

Lobynų istorijos

Karantinas... ir gyvenimas pradeda suktis kitu ritmu. Tu negali visko matyti, užuosti, paliesti ar apkabinti taip, kaip anksčiau. Gyvas bendravimas virto dažnais telefoniniais pokalbiais, apkabinimai - virtualiais vaizdo skambučių susitikimais... Visi pavargome ir supratome, kad jokios technologijos niekada nepakeis nuoširdaus bendravimo ir buvimo kartu.

Ir štai, netikėtai interneto platybėse užkliuvęs žvilgsnis privertė stabtelti ties įdomiomis ir įspūdingomis nuotraukomis – užsienio bibliotekininkai užfiksavo savo skaitytojų ir knygų panašumus... Panevėžio Jaunuolių dienos centro fotografijos veiklos grupė susižavėjo šia idėja ir sugalvojo projektą „Lobynų istorijos“. Norėjome visus išjudinti, įtraukti, pradžiuginti, nustebinti ir linksmai bei kūrybiškai praleisti laiką.

Kai projektą „Lobynų istorijos“ pristatėme JDC bendruomenei, knygos pradėjo plaukte plaukti iš įvairių namų kampelių, lentynų, apdulkėjusių palėpių. Patiems paslaugų gavėjams leidome laisvai pasirinkti knygų žanrą, viršelio iliustracijas ir patiems spręsti ką ir kaip jie nori fotografuoti. Pristatydami projektą pateikėme daug įvairių knygų viršelių pavyzdžių ir kaip galima įdomiai interpretuoti (paukščiai, debesys, medžiai, tiltas, laiptai, langinės, žmonės ir t.t.). Ir kas keisčiausia, dauguma pasirinko knygas, kuriose būtų paslėptas veidas ar uždengta veido, kūno dalis. Statistikos nesudarinėjome, bet akivaizdu, kad daugelis knygų buvo romanai ir detektyvai, naujos ir dar spaustuvės dažais kvepiančios saviugdos knygos, kelios iš fantastikos, istorinės knygos, netgi viena vaikiška knygelė taip pat rado kelią į mūsų projektą.  Jie savo knygas labai saugojo, lyg kokį lobį, nes su knygomis buvo atsineštos ir slaptosios knygų istorijos. Kaip pasakojo projekto dalyviai: vienas jų dovanojo, kitas nusipirko meilės romanų mylėtojos (mamos, močiutės), dar kitas paskolino seneliai, bet griežtai įsakė knygas gražinti, nes jos mena istoriją ir yra jiems neįkainojamos.

Jaunuolių dienos cente suorganizavome kiek neįprastą veiklą - visiems paslaugų gavėjams buvo padalintos atsitiktinai atrinktos knygos skirtingais viršeliais, su kuriomis turėjo nusifotografuoti, patys nufotografuoti ar tik fotografuojant jas palaikyti). Pastebėjome, kad  paslaugų gavėjai norėjo ne patys fotografuoti, o labiau būti modeliai su pasirinkta knyga, o ypač su savo atsinešta. Tos kelios dienos su užduotimi buvo paskendusios ne tik kūrybiniame veiksme, bet ir juoke. Po užsiėmimo, visi susisiekėme nuotoliniu būdu aptarti kaip mums sekėsi, pasidalinti naujai gimusiomis įdėjusiomis, kaip linksmai leisti laiką karantino laikotarpiu. Tiek paslaugų gavėjai, tiek darbuotojai įsitikino, kad nėra lengva nusifotografuoti su knyga, bet visi vieningai pritarė ir  džiaugėsi, kad mums pavyko visus „išjudinti“.

Panevėžio Elenos Mezginaitės Šiaurinė biblioteka išgirdusi mūsų idėją mielai įsileido į knygų pasaulį. Džiaugiamės, kad turėjome galimybę pabuvoti tarp daugybės knygų, ramiai ieškoti mums tinkamų, ir netgi įsitaisius sėdmaišyje pavartyti patinkančią knygą. Bendradarbiaudami, nutarėme pristatyti visuomenei skaitomiausias knygas ir prie šios idėjos pakvietėme prisijungti BĮ Neįgaliųjų centrą „Klaipėdos lakštutę“ ir Kuršėnų VšĮ „Dienos centrą sutrikusio intelekto asmenims“.  

Šiuo metu mūsų paroda džiugina  Rožyno viešosios bibliotekos skaitytojus, o vėliau  paroda keliaus į kitas bibliotekas. Jaunuolių dienos centras savo Facebook paskyros draugams ir sekėjams pristatė virtualią parodą, kurioje daug daugiau sustabdytų akimirkų. Kviečiame pasižiūrėti. 


JDC darbuotoja IRMA M.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą