2017 m. gruodžio 18 d., pirmadienis

Kai kvepia pyragais...


Vieni žmonės iš ryto skuba į darbą, kiti - į mokymo įstaigas, o būrys jaunimo susirenka į Jaunuolių dienos centrą. Daugumai, tai tarsi antrieji namai, nes čia praleidžiama labai daug laiko. O kas daro namus jaukesnius? Žinoma, kad kepamo pyrago kvapas.
Dienos centre jaunuoliai įgyja socialinių įgūdžių, mokosi gyventi savarankiškai. Kiekvieną trečiadienį, dviejų maisto gaminimo ir patiekimo grupių hobistai pasikeisdami mokosi kepti įvairiausius skanėstus, paruošti arbatų, kavų. Receptus jaunuoliai susiranda patys, aptaria reikiamų produktų kiekį ir kainą. Iš tiesų pats gaminimo procesas yra ne tik puiki veikla, bet ir bendradarbiavimo įgūdžių ugdymas.
Užsiėmimų metu susipažįstama su daugeliu dalykų: susirasti receptą, pamatuoti produktus, tinkamai juos sumaišyti, parinkti reikiamą kepimo temperatūrą, gražiai ir skoningai patiekti. Bet svarbiausia, kad įgyjama ne tik maisto gaminimo ir stalo serviravimo įgūdžių. Drauge čia mokomasi bendrauti, padėti vieni kitiems ir pasidžiaugti savo darbo rezultatu.
Kai pyragas jau garuoja ant stalo, reikia pamatyti džiugesį gaminusių veiduose. Juk namuose dažnai buvo matomas tik pagamintas produktas. Supratimas, kad ir Aš galiu tai padaryti, kad tai Mano jėgoms -  džiugina, kelia savivertę, skatina imtis naujų iššūkių.
Žinoma, būta ir nesėkmių, kai pyragas neiškilo, kai buvo pamiršta įdėti reikiamų ingredientų. Bet juk taip atsitinka ir patyrusioms šeimininkėms. „Nesėkmės tai prieskoniai, teikiantys aromato sėkmei – kažkada pasakė garsus amerikiečių rašytojas Trumanas Kapotė.
Labai smagu, gražiai paserviravus stalą, pakviesti kitų grupių draugus ir pavaišinti juos kvepiančiu skanėstu. Šią laukiamą popietę, skambant jaukiai muzikai vyksta įvairūs pokalbiai prie arbatos ar kavos. Tačiau vėl gi – suvalgomas ne tik pyragas. Tuo metu dar kartą pasikartojamas stalo serviravimo ir svečių priėmimo etiketas.
Kadangi maisto gaminimo veikla tapo ne tik tradicinė, bet ir labai laukiama, gimė idėja pasidalinti savo žiniomis su kitais. Todėl sekite jaunuolių dienos centro puslapį facebook‘e ir ieškokite jau išbandytų ir pavykusių receptų.

JDC darbuotoja MONIKA R.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą