2019 m. gegužės 22 d., trečiadienis

Teatro užsiėmimai – sąlytis su terapija


Teatras – meno forma, kurioje aktoriai naudodami lėles, vaidindami patys arba pasitelkdami šešėlius kuria tam tikrus vaidmenis. Bet ar teatras gali būti tik toks? Ar teatras skirtas tik galutiniam produktui – spektakliui – pastatyti? Teatras yra kur kas daugiau nei etiudų ar spektaklių kūrimas, jų parodymas.
Teatro terapijoje nėra siekiama sukurti spektaklį ar atrasti talentingą aktorių. Čia atsipalaiduojame, analizuojame save, mus supančią aplinką, žmones ir įvairias situacijas, ugdome savo kūrybiškumą ir netgi fantaziją. Naudojame įvairias technikas ir metodus, kurių dėka įsitraukiame į veiklą, diskutuojame, atrandame save kitokiose situacijose, o svarbiausia – daug juokiamės!
Teatro terapijos metu labai svarbu atsipalaidavimas, kūrybiškumas, fantazijos pažadinimas, drąsa. Užduotys atliekamos visiškoje tyloje arba skambant ramiai melancholiškai melodijai. Nė vieno teatro terapijos užsiėmimo neįmanoma suplanuoti nuo taško A iki taško B. Viso užsiėmimo metu turime prisitaikyti prie grupės nuotaikos, vyraujančios atmosferos ir keisti užsiėmimo kryptį ta linkme, kurios tuo metu reikia.
Tokių užsiėmimų metu visi išmokstame kurti. Net ir tie, kuriems iš pažiūros atrodo tai svetima, sudėtinga ar neįmanoma. Mokomės atskleisti save, savo jausmus, atrasti save tokius, kokie iš tikrųjų esame, pažadinti savo užslėptus gebėjimus, galias. Kiekvieno tokio užsiėmimo metu mes patenkame į kitų dalyvių pasaulį, juos priimame į savo kuriamą atmosferą. Taip gimsta kitas, didelis pasaulis, tarpusavio sąveika ir noras vieniems kitus iš naujo atrasti, pažinti bei priimti.
Jaunuolių dienos centro teatro terapijos užsiėmimuose paslaugų gavėjai ir darbuotojai stiprina tarpusavio ryšį, komandinį darbą, pasitelkdami teatrinius žaidimus, kontakto užmezgimo technikas, judesio atkartojimo ir kūrybinius gebėjimus. Vadovaujamės tuo, kad visi galime būti scenoje – ar ji tikra, ar mūsų susikurta, visi gebame atlikti tam tikrą vaidmenį. Teatro terapiniuose užsiėmimuose atrandame paslaugų gavėjų stiprybes – negebantys atlikti konkretaus vaidmens, puikiai veikia savo susikurtoje erdvėje, reiškia savo fantaziją, palaiko kontaktą su grupę ir juda kartu.


JDC darbuotoja JULIJA L.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą