2019 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Draugystė su žirgais


Draugystė su žirgais

Kasmet Jaunuolių dienos centre visos grupės vykdo vasaros projektus. Tad svajoti ir planuoti pradėjome iškart po Naujųjų metų. Juk norisi, kad visiems būtų ne tik įdomu, bet ir naudinga. Visos išsakytos svajonės ir norai sugulė į popieriaus lapą – gyvūnai... Taip prasidėjo paieškos po interneto platybes apie gyvūnus ir terapijas su jais.
Ruošiant projektą, pastebėjome, kad paslaugų gavėjams labiausiai patiko ieškoti informacijos apie žirgus.  Visos mūsų diskusijos ir planavimai baigdavosi žirgų tema, todėl vasaros projektą pradėjome apsilankymu Panevėžio Molainių žirgyne. Vykome drąsiai, nes tai ne pirmoji centro lankytojų pažintis su žirgais. Vieni nedrąsiai prieidavo paglostyti žirgą ar paduoti obuolį, kiti kiek atokiau stebėdavo visus iš toli ir vos tik vienas kitas išdrįsdavo pajodinėti. O taip norėjosi, kad visi bent išdrįstų paglostyti žirgą, bet... Pradėjome domėtis žirgų terapija. Lietuvoje žirgų terapija kol kas dar nėra labai populiari, bet jau dažniau galime išgirsti apie terapijos naudą žmogui. Pastebėta, jog terapinis jojimas turi įtakos ne tik fizinei, bet ir dvasinei būsenai. Jos metu stiprėja raumenys, įgyjama pasitikėjimo, įveikiamas baimės jausmas. Pastebime ir mes, kad kiekvieną kartą lankantis jaunimas tampa drąsesnis, kiti netgi išdrįsta pabandyti užlipti ant žirgo, pajodinėti.
Mes greitai pripratom prie Molainių žirgyno aplinkos, susidraugavome su žirgais ir jau žinojome kada žirgo nuotaika puiki, kada jis pyksta. Nusprendėme pakeisti aplinką ir nuvažiuoti į kitą žirgyną. Norėdami pratęsti pažintį su žirgais jaunuoliai apsilankė Šiaulių miesto žirgyne. Iš pradžių jautėsi visi nedrąsiai, žvelgė su baime, nerimu, nes gyvūnai lakstė palaidi aptvaruose. Žirgai atrodė tokie dideli ir grėsmingi, juk jie yra vidutiniškai 10 kartų sunkesni už žmones. Šiek tiek apsipratę, išklausę žirgyno darbuotojų pasakojimų apie žirgus, jaunuoliai įsidrąsino, glostė, maitino, o drąsiausieji panoro jodinėti. Tai - iššūkis, nes pamatai kitokį gyvąjį pasaulį - iš aukštai.
Daug teko šią vasarą paslaugų gavėjams pakeliauti - zoologijos sodai, parkai, muziejai, gyvūnų prieglaudos, net ir šunų kirpykloje lankėmės. Todėl kitais metais, kitai vasarai jau turime planą – gyvūnų terapija.






JDC darbuotoja INGA K.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą