2021 m. lapkričio 23 d., antradienis

SPALVOTI ARTISTAI

Teatro studijos veikla siekia skatinti ne tik paslaugų gavėjų vaidybinius gebėjimus, bet ir jų pažinimo bei smulkiosios motorikos įgūdžius. Siekiant ugdyti šiuos gebėjimus teatro studijoje buvo sukurta nauja metodinė priemonė – „Spalvoti artistai“. Tai stalo žaidimas, skirtas individualiam darbui su asmenimis, turinčiais sunkią negalią, tačiau puikiai panaudojamas dirbant su visais paslaugų gavėjais. Priemonė susideda iš skirtingų formų ir spalvų paveikslėlių, kaip pavyzdžiui: balerinos, arklio, beždžionės, pelės, reperio ir t.t. Taip pat iš anksto paruoštais lapais, kurie nurodo kokius spalvotus paveikslėlius reikia sudėti ant lapo. Kiekvienas paruoštas pratimo lapas susideda iš skirtingų spalvų ir kiekio paveikslėlių. Įžangai į pratimą naudojamas pratimo lapas su 4 skirtingais paveikslėliais, o užbaigiamas naudojant 7 skirtingus paveikslėlius. Pratimo metu galima duoti tik vieną pratimo lapą ir lape pavaizduotus paveikslėlius arba duoti visus paveikslėlius ir tik vieną pratimo lapą. Galimi įvairūs pratimo pateikimo būdai.

Spalvotų artistų pratimas lavina ne tik smulkiosios motorikos ir pažinimo gebėjimus, bet ir leidžia paslaugų gavėjui įsijausti į paveikslėlį. Sudėlioję paveikslėlius pagal pratimo lapus, paslaugų gavėjai įkūnija paveikslėlius. Stengiasi įgarsinti, bandydami atkartoti jų balsus, suvaidinti - bandydami atkartoti jų poziciją paveikslėlyje ir kurdami jiems aišku siužetą. Nors pratimas sukurtas individualiam darbui su paslaugų gavėju, galima jį pritaikyti darbui su visa grupe. Tada vienas ar keli paslaugų gavėjai dėlioja artistus ant paruošto pratimo lapo, o kiti jaunuoliai stengiasi įkūnyti paveikslėlius ir sukuria bei suvaidina situaciją, kurioje dalyvauja visi paveikslėliuose pavaizduoti personažai.

Šį teatro veiklos metodą išbandę jaunuoliai teigia, kad tai nesudėtingas, bet labai smagus ir įtraukiantis stalo žaidimas. Kitiems iš pasisakiusių smagu, kad gali patriukšmauti vaidinant reperį, dramblį ar beždžionę: „O kaip man čia kaip beždžionei padaryti?“ arba „Įsivaizduok, kad aš dabar ant šakos...“. Džiugu, kai paslaugų gavėjai atlikdami šį pratimą ugdosi kantrybę, empatiją kitam, padeda vieni kitiems, lavina pažinimą ir kūrybiškumą.







JDC darbuotoja JULIJA G.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą