2021 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Eko žingsnelis kartu

Šiandien viena iš aktualių temų yra ekologija, apie kurią daug kalbama, rašoma. “EKO  žingsnelis KARTU”- tai projektas, kurio metu atsigręžiame į gamtą ir jos išteklių saugojimą. Norime gyventi švarioje aplinkoje ir žinoti, kad po 100 ir daugiau metų mūsų kartos gyvens ne tik švarioje, bet ir saugioje aplinkoje. Kiekvienas mūsų mažas žingsnelis link ekologijos yra didelis. Projekto idėja – kuo daugiau kalbėti apie ekologiją ir paskatinti kuo daugiau žmonių naudoti daugkartinius kavos puodelius, gertuves.

Užsiminėme apie savo projektą „Panevėžio plėtros ir verslo centrui“, ir jie prisidėdami prie mūsų iniciatyvos padovanojo daugkartinius puodelius. Paslaugų gavėjai keliavo po Panevėžio miesto žymias vietas, lankėsi kavinukėse, kalbino įvairius žmones ir domėjosi, kaip jie prisideda prie gamtos išsaugojimo. Kartu su savimi turėdami daugkartinius puodelius galėjo nusipirkti ne tik kavos, arbatos, bet ir kitų gaiviųjų gėrimų ar vandens. Apsilankę „Kavos dėžutėje“, „Kapučino Kavos ir šimtalapių namuose“ pirkome kavos išsinešimui, naudodami daugkartinius puodelius. Pakalbinę kavinės darbuotojus pasidžiaugėme, kad jie palaiko šią idėją ir pritaiko nuolaidas perkant kavą su savo tara. Grožėdamiesi atsinaujinančiu Panevėžiu sutikome ir kalbinome mums pažįstamus žmones. Donato kalbinta Indiana Grigienė papasakojo, kad jau seniai rūšiuoja šiukšles savo namuose ir skatina tai daryti kitus savo šeimos narius ir draugus. Ji nuolat naudojasi daugkartiniu puodeliu ir gertuve. Laisvės aikštėje sutiktas žinomas atlikėjas Vaidas Dzežulskis, ne kartą dalyvavęs Jaunuolių dienos centro renginiuose, džiaugėsi mus sutikęs ir pritarė idėjai, naudoti daugkartinius puodelius kuo dažniau.

Vaikštinėdami miesto gatvėmis stebėjome kiek daug automobilių, - o jie yra didžiausias aplinkos taršos šaltinis. Apsilankę Panevėžio Siauruke dalyvavome edukacijoje, kurios metu daugiau sužinojome apie pirmųjų siaurukų taršą gamtai ir žmogui. Mūsų surašytame taršos objektų sąraše buvo kosmetika, kvepalai, todėl būrelis merginų apsilankė „Grožio mozaikos“ studijoje. Kosmetologė mielai papasakojo, kuo seniau moterys dažydavosi, kaip keitėsi kosmetika ir kaip ji virto „nedraugiška“ ir kenksminga.

Galima pasidžiaugti, kad žmonių požiūris į aplinkos saugojimą keičiasi, atsiranda įvairesnių aplinkai draugiško elgesio formų. Tad ir mes mažu EKO žingsneliu keičiame savo suvokimą, koks kiekvieno mūsų eko žingsnelis yra svarbus.




 JDC darbuotoja KORNELIJA Č.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą