2019 m. gruodžio 18 d., trečiadienis

Keiskime pasaulį šiandien, kad jis būtų gražesnis rytoj

Šiandien labai aktuali rūšiavimo problema. Pasaulis sparčiai juda į priekį, bet tuo pačiu ir virsta didele „šiukšlių dėže“. Ne visi supranta rūšiavimo naudą ir atvirkščiai – kas bus jei mes visi šiukšlinsime gamtą... Besaikis plastiko naudojimas, įvairios pakuotės, kalnai popieriaus nukloja mūsų gražiąją planetą... Tad labai svarbu visiems stabtelti ir pagalvoti ne tik kaip gyvename, bet kaip gyvens ateinančios kartos. Svarbu kiekvienam žinoti apie rūšiavimą, jo naudą, apie antrinių gaminių perdirbimą ir žinoma, apie gamtos saugojimą.
Jaunuolių dienos centras jau kelintus metus aktyviai dalyvauja projekte „Aš žalias“. Įstaigoje turime atsikrus konteinerius rūšiavimui, kurie skiriasi spalva, o prie jų yra pridėta informacija ką galima mesti, ko negalima. Ši informacija tam, kad jaunimas pasitikslintų, jei kartais suabejotų kaip teisingai tai daryti. Siekiant, kad rūšiavimas visada būtų tvarkingas, turime paslaugų gavėjų „rūšiavimo inspektorių“. Jis stebi ar teisingai rūšiuojamos atliekos, o jei kuris paslaugų gavėjas nežino ar pamiršta, tai jį pamokina, parodo. Tie, kurie negeba savarankiškai rūšiuoti, jiems talkina draugai. Kai prisipildo konteineriai inspektorius kartu su komanda juos išneša į viešus konteinerius.
Žinioms įtvirtinti į centrą kviečiame specialistus, kurie paslaugų gavėjams primena apie gamtos užterštumą, kas joje vyksta kai jos nesaugome, kas vyksta su mumis. Dažnai kalbame apie rūšiavimą, diskutuojame ir žaidimų bei viktorinų pagalba pasitiksliname ir pagiliname žinias.
Šiemet daug buvo kalbėta apie antrą daiktų gyvenimą. Internete ieškojome informacijos apie nereikalingų daiktų panaudojimą, kaip galima juos įdomiai perdaryti, perdirbti ar dekoruoti.  Paslaugų gavėjai iš antrinių žaliavų gamino naujus daiktus, taip prikeldami juos antram gyvenimui... Todėl pasitelkiant fantaziją ir kūrybiškumą, gaminome dekoracijas teatro ir fotografijos veikloms.
Tausokime savo aplinką ir prikelkime nereikalingus daiktus antram gyvenimui.












JDC darbuotoja RITA K.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą