2020 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

MAKATON

 

Mūsų gyvenime vienas iš svarbiausių dalykų yra gebėjimas bendrauti. Tai ypatingai svarbu ir asmenims, kurie turi  tam tikrų kalbos sutrikimų. Tačiau mums sudėtinga tarpusavyje bendrauti. Norėdami, kad JDC įstaigoje esantis paslaugų gavėjai turintis kalbos sutrikimų jaustųsi pilnavertiški, labiau pasitikintys savimi, galėtų pateikti kuo daugiau informacijos, pradėjome gilinti žinias ir mokytis  naujo komunikacijos metodo Makaton.

Makaton – komunikacijos priemonė padedanti bendrauti žmonėms turintiems kalbos sutrikimų. Šis metodas naudoja ženklus (gestus) ir simbolius (paveikslėlius), kurie turi tam tikrą reikšmę. Taip pat kartu yra naudojama ir veido išraiška, kontaktas su akimis, bei kūno kalba, kuri padeda komunikuoti. Pavyzdžiui :

miegoti (gestas)   miegoti (simbolis)      kur? (gestas)        kur? (simbolis)

Tai padidina supratimą ir palengvina išraiškingą tarpusavyje bendravimą.

Visą Makaton metodą sudaro du žodynai:

·         Pagrindinis žodynas - pagrindinių žodžių ar sąvokų, pateikti didėjančiais sudėtingumo etapais. Šis būdas yra metodo pagrindas.

         Teminių šaltinių pagrįstas žodynas - žymiai didesnis, neterminuotas,  suteikiantis didžiulį  papildomų ženklų ir simbolių apimančių platesnę gyvenimo patirtį. Būdas, kuris yra naudojamas kartu su pagrindiniu žodynu.

Šis metodas yra ypač lankstus, nes gali būti pritaikytas individualiems asmens poreikiams ir naudojamas tinkamu lygiu.

 Lengvo skaitymo veikloje susipažinome, bei pradėjome mokytis Makaton metodo simbolius. Pirmąjį mėnesį stengėmės išmokti penkis šio metodo simbolius, vėliau kas mėnesį simbolių skaičių didinome. Veiklos metu buvo rodomi video kaip taisyklingai padaryti gestus, naudojamos alternatyvios kortelės, kuriuose pavaizduoti simboliai, atliekamos įvairios užduotis, žaidžiami žaidimai siekiant atkartoti gestus, bei juos labiau įsiminti. Taip pat kiekvieną grupė turi alternatyvias korteles, kurios yra naudojamos kaip mokymosi priemonę laisvu laiku. Naudodami ir mokydamiesi šį metodą paslaugų gavėjai ugdo savo asmeninius gebėjimus, tokius kaip: dėmesys ir klausymas, supratimas, atminties lavinimas, kalbos ir saviraiškos organizavimas.

Tikimės, kad mums pavyks išmokti kuo daugiau Makaton metodo simbolių, juos naudoti JDC įstaigoje ir tobulėti kaip asmenybėmis!



JDC darbuotoja FAUSTA B.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą