2022 m. spalio 24 d., pirmadienis

Noriu būti saugus!

Ruduo jau įpusėjo. Vėlai švintant ir anksčiau temstant daug nelaimių vyksta kelyje. Todėl atšvaitas pėstiesiems tampa dar labiau reikalingas ir netgi būtinas. Lietuvos automobilių kelių direkcija, siekdama priminti  apie atšvaitų ir kitų saugaus eismo priemonių naudojimą, tradiciškai mini – Atšvaitų dieną, kuri vyksta trečią spalio ketvirtadienį. Šios dienos tikslas raginti visuomenę atkreipti dėmesį į padažnėjusius eismo įvykius tamsiuoju paros metu ar esant blogam matomumui. Priminti, kad kiekvienam su savimi būtina turėti taisyklingai pritvirtintus atšvaitus, neštis šviečiantį žibintą ar vilkėti liemenę su šviesą atspindinčiomis juostomis.

Jaunuolių dienos centre spalio 20 dieną vyko renginys „Noriu būti saugus! Atšvaitų dienai paminėti. Į renginį atvyko draugai iš Socialinių paslaugų centro ir Panevėžio Beržų progimnazijos. Panevėžio miesto ir rajono policijos bendruomenės pareigūnai priminė, kad kiekvienas turime rūpintis savo, savo artimųjų ir kitų eismo dalyvių saugumu. Turime pradėti nuo savęs – pasitikrinti, ar visada į tamsų kelią išeiname su atšvaitais, ar taisyklingai jie pritvirtinti. Diskusijų metu paaiškėjo, kad daugelis turi atšvaitų, tačiau ne visada ir ne visi juos naudoja. Pareigūnės Laimos klausimas „Ar stalčiuje padėtas atšvaitas tikrai padarys Jus matomu?“, privertė rimtai susimąstyti. Daugelis pėsčiųjų atšvaitus nešioja užkabinę prie kuprinės ar rankinės rankenų. Toks atšvaitų nešiojimo būdas yra netinkamas, nes automobilių šviesos šiose vietose šviesą atspindi labai prastai. Primename, kad atšvaitą reikia segėti dešinėje kūno pusėje. Atšvaitas-juostelė yra nešiojamas ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje, o atšvaitą pervertą virvele ar segtuku reikia prisegti prie drabužių (pvz. kišenės), kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje. Pareigūnė priminė, kad atšvaitai padeda automobilių vairuotojams tamsoje pamatyti pėsčiuosius. Jei automobilis važiuoja įjungtomis trumposiomis šviesomis, su atšvaitu esantį pėsčiąjį vairuotojas pastebi iki jo likus 150 metrų, jei pėsčiasis atšvaito nedėvi, vairuotojas jį pamato likus 30–50 metrų, o toks atstumas yra per mažas sustabdyti transporto priemonę ir išvengti susidūrimo.

Jaunuolių dienos centro bendruomenė atsakingai žiūri į išteklių vartojimą ir gamtos saugojimą, todėl renginio dalyviams buvo pasiūlyta pasigaminti originaliausius atšvaitus iš antrinių žaliavų. Renginio metu pasirodė dar vienas svečias pareigūnas Amsius. Jis visiems dalyviams padovanojo atšvaitų, patikrino kiekvieną ar teisingai juos užsidėjo. Anot  Jaunuolių dienos centro paslaugų gavėjos Kotrynos – „Atšvaitas gali išsaugoti gyvybę. Atrodo, kad atšvaito neturėjimas smulkmena, bet kai kam ta smulkmena gali kainuoti gyvenimą “. Tad būkite saugūs ir matomi. 







JDC darbuotoja IRMA M.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą