2022 m. lapkričio 23 d., trečiadienis

Aš saugus savo mieste


Kasmet trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė žuvusių eismo įvykiuose atminimo diena ir ši diena minima nuo 2005 metų. Šią minėtiną dieną paskelbė Jungtinės Tautos bei Pasaulio sveikatos organizacija, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į kasdien keliuose žūstančius ir sužalojamus žmones, į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

Lapkričio 21 d. Jaunuolių dienos centre vyko renginys „Aš saugus savo mieste“ žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Svečiuose buvo Lietuvos automobilių Kelių direkcijos Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus komunikacijos vadybininkė Sandra Katinienė. Diskutavome apie eismo saugumą, kaip turime elgtis gatvėje, einant per kelią, važiuojant dviračiu. Kadangi už lango žiema, todėl buvo smalsu išgirsti iš kur sužinoma apie kelių būklę, oro sąlygas ir kaip informuojama, reaguojama į kelyje atsiradusias kliūtis. Svečias papasakojo apie kitas užsienio šalis, kurios sparčiai diegia įvairias naujas technologijas perėjose, kad išvengti nelaimių. Japonijoje judriausiose gatvėse nepastebėti pėsčiųjų perėjų tiesiog būtų neįmanoma – jos šviečia „šviesos siena“ arba prieš perėjas iškyla saugos tvorelės. Kitose šalyse atsiradusios 3D perėjos, kurios atkreipia vairuotojų dėmesį.

Lietuvos didmiesčiuose pamažu atsiranda iki šiol šalyje nenaudotos saugumo technologijos. Prie perėjos prisiartinantys žmonės užfiksuojami judesio davikliais. Atvažiuojantis vairuotojas mato geltonai žybsinčius kelio ženklus ir kelio dangą kurios įspėja vairuotojus apie prie perėjos artėjančius pėsčiuosius bei dviratininkus. Įspėjamieji signalai įjungiami akimirksniu abejomis kryptimis važiuojančių mašinų vairuotojams. Ši sistema yra pritaikyta veikti sudėtingomis oro sąlygomis ir veikia naudodama saulės energiją.

Nepamiršome prisiminti ir apie atšvaitų svarbą tamsiu paros metu. Lietuvos automobilių Kelių direkcijos atstovė parodė, kokie mes galime būti „nematomi ir matomi“ vairuotojams. Salėje užgesinome šviesas ir pridengėme langus, kad galėtumėme atlikti eksperimentą. Vienas paslaugų gavėjas buvo aprengtas šviesą atspindinčia liemene ir pašvietus į jį  prožektoriumi, tiesiog spindėjo tamsoje. Taigi, nebekyla klausimas – „Ar tikrai atšvaitas yra svarbus tamsiu paros metu“? Ir kaip sakė Kelių direkcijos atstovė „geriau užsidėti daugiau atšvaitų ir būti matomiems“, - tad padovanojo dar po vieną.








JDC darbuotoja IRMA M.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą