2023 m. balandžio 4 d., antradienis

Aš saugus miesto gatvėse

Kartu su saule ir pavasario šiluma į gatves išriedėjo ir šiltojo sezono transporto priemonės – motociklai, dviračiai ir elektriniai paspirtukai. Savo sveikata besirūpinančių, sveikesnį gyvenimo būdą propaguojančių žmonių vis daugėja. Jie dažniau renkasi sveiką mitybą, taršius automobilius keičia į ekologiškesnį transportą, į darbus vyksta dviračiais ar paspirtukais. Elektrinių paspirtukų populiarėjimas – žinoma, džiuginanti tendencija. Šios transporto priemonės suteikia ne tik daugiau mobilumo, bet svarbiausia – tausoja aplinką. Tai nepaprastai aktualu didmiesčiuose, kuriuose oro tarša didžiausia. Vis dėlto ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje šių ekologiškų transporto priemonių populiarėjimą lydi rūpestis dėl sparčiai augančius avarijų ir skaudžių traumų skaičius.

Dalyvaujant projekte "Eismo saugumas bendruomenėse 2022-2023 m." kovo 28 d. Jaunuolių dienos centre vyko saugaus eismo renginys, kurio metu diskutavome, kaip saugiai važinėtis dviračiais, riedučiais ir paspirtukais. Džiugu, kad prie mūsų prisijungė draugai iš Panevėžio "Beržų" progimnazijos ir Panevėžio "Šviesos" ugdymo centro. Taip pat sulaukėme  mažųjų eismo dalyvių  iš Panevėžio lopšelio-darželio "Jūratė".

Renginio metu priminėme pagrindines saugaus eismo taisykles, kurių reikia laikyti važiuojant dviračiu ar elektriniu paspirtuku. Priminėme, jais galima važiuoti dviračių takais ir juostomis, pėsčiųjų ir dviračių takais, arba tam tinkamu kelkraščiu. Kai kelyje nėra kitos galimybės - leidžiama važiuoti važiuojamosios dalies dešine eismo juosta, kuo arčiau dešiniojo krašto. Važiuojant dviračiu, pasirūpinti veikiančiais šviesos šaltiniais dviračio priekyje ir gale, dėvėti liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, rankos signalais laiku įspėti kitus eismo dalyvius apie ketinimą keisti kryptį, prireikus naudotis garsiniu signalu. Važiuojant paspirtuku laikytis tokių pat taisyklių, kaip ir važiuojant dviračiu. Tik važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku ar šaligatviu, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti ir kelti pavojaus. Ant paspirtuko negalima vežtis keleivių ar gyvūnėlių, nemanevruoti šaligatviais tarp pėsčiųjų. Ir svarbiausia nepamiršti dėvėti šviesą atspindinčią liemenę, turėti atšvaitą ir šalmą. Renginio dalyviams priminėme, kad per pėsčiųjų perėjas privalu nulipti nuo paspirtuko ar dviračio ir jį prasivesti.

Jaunuolių dienos centro bendruomenė kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija, prisideda saugumo stiprinimo mūsų miesto gatvėse, tad renginio dalyviams įteikėme atšvaitų, šviesą atspindinčių liemenių ir kitų saugumą užtikrinančių priemonių. Būkime saugūs ir saugokime vieni kitus.









JDC darbuotoja IRMA M.

2 komentarai: